600343_564030400297195_359274439_n.jpg
1181798
Данас
Јуче
Овај месец
Укупно
132
539
10266
1181798

Your IP: 34.205.93.2
Server Time: 2020-09-20 04:23:16

Наша школа је учествовала у пројекту Министарства просвете, науке и технолошког развоја ,,Школа за 21. век“, који се спроводи у великом броју школа широм Србије.

Свака школа је изабрала једну тему за коју је сматралада је важна за изучавање. Наша школа је изабрала тему дрво. Зашто баш дрво? Зато што скоро да не постоји ништа боље од дрвећа на овој планети, за човека, за животиње, за атмосферу, па и за целу планету. Од дрвећа и шума човек и животиње имају само користи.Дрвеће пружа станиште многим животињама, некима даје и храну. Човеку лети даје хлад, зими топлоту, плодове у јесен, и оно што је најважније– драгоцени кисеоник да дишемо. Дрвеће пречишћава земљиште, спречава ерозију, пригушује буку, филтрира ваздух, штити од јаких ветрова  и улепшава околину.

Наш пројекат носи назив ,,Кикинда, зелени град“.  Ми живимо у Кикинди, зеленом граду, чији прелепи зелени центар оставља без даха свакога ко прође овуда. Имамо привилегију да уживамо и у прелепим дрворедима, парковима, па чак и у нашем школском дворишту где је сваки слободни метар заузет неким дрветом.

Међутим, чим изађемо из града чека нас другачија слика пустош, по неко дрво које стоји само. Неко би сад рекао Банат је такав. Нажалост, такав је и остатак Војводине.Просечна пошумљеност у Европи је између 30–40%, у Србији је то свега 26%. Пошумљеност Војводине је свега 6,5% ,а требало би да буде барем 14.У околини Кикинде је стање поражавајуће, пошумљено је свега 1% земљишта.

Волели бисмо да у будућности и ми учествујемо у промени ове суморне слике.У наш пројекат су били укључени многи наставници и ученици.

На часу техничког смо правили музичке инструменте од дрвета, а на часу музичког смо већ свирали на њима.

Садили смо дрвеће и бринули се о њему. Правили смо таблице за означавање дрвећа, оградице за заштиту и обележавање младих стабала.


Обрадили смо породично стабло на енглеском језику.


Упознали смо микробит, паметни рачунар, програмирали смо га и играли се с њим. Микробит смо користили и у служби учења на часовима хемије и географије.


Правили смо паное,цртеже, одредили смо правила шумског бонтона. Мапирали смо школско двориште и одредили колико дрвећа имамо и које врсте.


Учествовали смо и на фото-конкурсу ,,Најлепше дрво, најлепши дрворед“. На неколико дана постали смо млади фотографи природе.