Основна школа „Фејеш Клара“ је протеклог викенда, поводом наступајућег Дана школе који се обележава 21. марта, окупила у Кикинди многе љубитеље стихова и лепих речи из целе земље. У питању је Рецитаторско (онлајн) такмичење „Сада сањам мастила у боји“ које се ове године организовало по 4. пут. Учесници су, као и до сада, слали своје снимке које је четворочлана комисија прегледала и издвојила оне кандидате који су заузели првих десет места по броју бодова и пласирали се у финале.

Ове године пристигло је око 100 снимака из многих школа широм наше земље. Своје представнике имала је Кикинда, затим  Мокрин, Чока, Нови Кнежевац, Кањижа, Падеј, Нова Црња, Ново Милошево, Крњево код Велике Плане, Мерошина код Ниша, Вршац, Бела Црква, београдске општине Звездара, Вождовац и Раковица, Нови Београд, Сонта код Апатина, Дубона код Младеновца, Ћуприја, Угљаре са Косова и Метохије. Такмичари који су прошли у финале протеклог викенда наступали су уживо.

Финални део такмичења одражао у КУД-у „Еђшег“ у суботу, 16. марта, од 15 часова. Ученици су наступали у две категорије, у млађој, за ученике од 1. до 4. разреда, и у старијој, за ученике од 5. до 8. разреда. Након наступа ученика у обе категорије уследило је жирирање. Док је жири заседао, стручни водичи из Туристичког центра Кикинда провели су наше госте кроз центар града и Народни музеј Кикинда. После жирирања и кратке паузе, наступило је проглашење победника и додела диплома и захвалница.

За нас је ово било драгоцено искуство и величанствен догађај. Потрудили смо се да гостима пружимо све потребне информације, па чак и то како да дођу до нас; да им обезбедимо смештај уколико је био потребан; да их упознамо са знаменитостима нашег града... Да их дочекамо раширених, а испратимо пуних руку!

Била нам је част да угостимо све ове људе из разних крајева наше земље. Десила су се лепа познанства за која верујемо да воде у пријатељства и вишеструку сарадњу. Добили смо и покоји поклон и позив да узвратимо посету.  

Надамо се да смо били добри домаћини и да су учесници, поред Јафиних слатких производа и осталих поклона које смо им спремили, понели и лепе утиске. Све их пононово очекујемо следеће године, а осталим такмичарима, који нису ушли у финале, више среће на петом рецитаторском такмичењу!

Овом приликом бисмо желели да се захвалимо члановима жирија који су нас подржали – некадашњој рецитаторки и председници КУД-а „Еђшег“ Рамони Тот, глумици Гизели Кекењ, в. д. директору КЦК Марку Марковљеву и проф. у пензији Радмили Мишков. Такође, захвални смо нашим пријатељима и спонзорима на донацијама и помоћи: Катарини Драгин за дизајн диплома и плаката, Фотографском студију „Фото-Сретеновић“, Штампарији „БИС“, КУД-у „Еђшег“, „Фонтана“ посластичарници и „слађој страни света“ – Фабрици бисквита и кекса „Јафа Банини“.

 

Следи списак награђених ученика и ментора.

 

У категорији I-IV разреда награђени су:

1. местоОгњен Гавранов, 3. разред, ОШ „Фејеш Клара“ Кикинда, ментор Ержика Савановић;

2. местоЈана Рељин, 2. разред, ОШ „Васа Стајић“ Мокрин, ментор Даринка Маљугић;

3. местоЛена Прокић, 4. разред, ОШ „Јастребачки партизани“ Мерошина (Ниш), ментор Сузана Стојановић.

 

Специјалне награде добили су:

1. Маша Ранковић, 3. разред, ОШ „Вук Караџић“ Крњево (Велика Плана), ментор Марија Станојловић;

2. Софија Милосављевић, 3. разред, ОШ „Јован Поповић“ Чока, ментор Оливера Комлушан;

3. Хунор Доброка, 2. разред, ОШ „Јован Јовановић Змај“ Нови Кнежевац, ментор Аранка Мађар.

 

 

У категорији V-VIII разреда награђени су:

1. местоНиколина Друловић, 8. разред, ОШ „14 октобар“ Београд (Раковица), ментор Бојана Пришуњак;

                 Стефан Сили, 6. разред, ОШ „Ђура Јакшић“ Кикинда, ментор Марија Војиновић;

2. местоТијана Митић, 5. разред, ОШ „Угљаре“ Угљаре (Косово и Метохија), ментор Јелена Ивановић;

3. местоВасилиса Милојковић, 8. разред, ОШ „Вук Караџић“ Ћуприја, ментор Драгана Благојевић.

 

Специјалне награде добили су:

1. Борис Тоскић, 6. разред, ОШ „Јован Стерија Поповић“ Вршац, ментор Јулијана Билић;

2. Јован Степанчев, 5. разред, ОШ „Васа Стајић“ Мокрин, ментор Даринка Маљугић;

3. Мате Комарек, 7. разред, ОШ „Фејеш Клара“ Кикинда, ментор Виолета Момић.

SAM_0797.jpg
1546839
Данас
Јуче
Овај месец
Укупно
363
467
7336
1546839

Your IP: 3.81.97.37
Server Time: 2024-03-28 23:22:14

На основу члана 88. став 5, а у вези са чланом 166. став 1. Закона о основама система образовања и васпитања (''Службени гласник РС'', бр.: 72/09 и 52/11) и члана 21. и 36. став 2. Покрајинске скупштинске одлуке о покрајинској управи ("Службени лист АПВојводине", бр. 4/10 и 4/11), 
покрајински секретар за образовање, управу и националне заједнице доноси

ПРАВИЛНИК
О ШКОЛСКОМ КАЛЕНДАРУ ЗА ОСНОВНЕ ШКОЛЕ СА СЕДИШТЕМ НА ТЕРИТОРИЈИ АУТОНОМНЕ ПОКРАЈИНЕ ВОЈВОДИНЕ ЗА ШКОЛСКУ 2012/2013. ГОДИНУ

Члан 1.

Овим правилником утврђује се време остваривања образовно-васпитног рада у току школске 2012/2013. године и време и трајање школског распуста ученика у основним школама са седиштем на територији Аутономне Покрајине Војводине.
Остали обавезни и факултативни облици образовно - васпитног рада предвиђени наставним планом и програмом за основне школе планирају се годишњим планом рада.

Члан 2.

Настава и други облици образовно - васпитног рада у основној школи се остварују у току два полугодишта.
Прво полугодиште почиње у понеделјак, 3. септембра, а завршава се у петак, 21. децембра 2012. године. У првом полугодишту има 78 наставних дана.
Друго полугодиште почиње у уторак, 15. јануара и завршава се: 
- у среду, 12. јуна 2013. године, за ученике првог до седмог разреда и има 102 наставна дана

- у среду, 29. маја 2013. године, за ученике осмог разреда и има 92 наставна дана

Члан 3.

Наставни план и програм за ученике од првог до седмог разреда остварује се у 36 петодневних наставних неделја, односно 180 наставних дана.
Наставни план и програм за ученике осмог разреда остварује се у 34 петодневне наставне неделје, односно 170 наставних дана.
Табеларни преглед школског календара за основне школе са седиштем на територији Аутономне Покрајине Војводине за школску 2012/2013. годину, који се налази у прилогу овог правилника као његов саставни део, исказан је у полугодиштима и квартално.
Први квартал има 40 наставних дана, други 38, трећи 53 наставна дана.
Четврти квартал има 49 наставних дана за ученике од првог до седмог разреда, а 39 наставних дана за ученике осмог разреда.

Члан 4.

Основна музичка и балетска школа може да изводи наставу и у току шест наставних дана у неделји, према годишњем плану рада школе у складу са законом.

Члан 5.

У току наставног периода школа може утврдити у свом годишњем плану рада највише четири наставне суботе и то у случају ако:
- у наставни дан обележава дан школе, или
- у наставни дан, истовремено, за већи део ученика школе, реализује екскурзије, 
- у наставни дан са већином ученика учествује на некој спортској или друштвеној 
манифестацији, или 
- је због одсуства већег броја ученика или запослених, који обележавају верски празник, или празник националне мањине утврђен од стране националног савета одређене националне мањине у Републици Србији, у дан тог празника отежано извођење наставе. 
Наставна субота у којој се надокнађује пропуштен рад у смислу става 1. овог члана, налази се у истом кварталу у коме је и дан који је одређен као ненаставни.

У свим другим случајевима одступања од школског календара, школа је дужна да поступа у складу са чланом 88. и 90. Закона о основама система образовања и васпитања.

Члан 6.

У току школске године ученици имају јесењи, зимски, пролећни и летњи распуст.
Јесењи распуст почиње у четвртак, 01. новембра, а завршава се у неделју, 04. новембра 2012. године.
Зимски распуст почиње у суботу, 22. децембра 2012. године, а завршава се у понеделјак, 14. јануара 2013. године.
Пролећни распуст почиње у петак, 29. марта, а завршава се у понеделјак, 01. априла 2013. године.

За ученике од првог до осмог разреда, летњи распуст почиње у четвртак, 13. јуна, а завршава се у суботу, 31. августа 2013. године. За ученике осмог разреда летњи распуст почиње по завршетку завршног испита, а завршава се у суботу 31. августа 2013. године.

Члан 7.

Време саопштавања успеха ученика и поделе ђачких књижица, сведочанстава и диплома по завршетку првог, односно другог полугодишта, школа утврђује годишњим планом рада.

Члан 8.

У школи се празнују државни и верски празници у складу са законом. 
У школи се обележава:
- Дан сећања на српске жртве у Другом светском рату, који пада у неделју, 21. октобра 2012. године 
- Дан просветних радника, који пада у четвртак, 8. новембра 2012. године и наставни је дан
- Дан примирја у Првом светском рату, који пада у неделју, 11. новембра 2012. године (обележиће се у понеделјак, 12. новембра 2012. године као нерадни и ненаставни дан)
- Свети Сава – Дан духовности, који пада у неделју, 27. јануара 2013. године
- Сретење - Дан државности, који пада у петак и суботу, 15. и 16. фебруара 2013., као нерадни и ненаставни дан 
- Дан сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату, који пада у понеделјак 22. априла 2013. године као радни и наставни дан
- Празник рада, који пада у среду и четвртак 1. и 2. маја 2013. године као нерадни и ненаставни дан
- Дан победе, који пада у четвртак, 9. маја 2013. године и наставни је дан и
- Видовдан-спомен на Косовску битку, који пада у петак, 28. јуна 2013. године и радни је дан.

Члан 9.

Ученици и запослени у школи имају право да не похађају наставу, односно да не раде, у дане верских празника:
- православци - на први дан крсне славе
- припадници верских заједница које обележавају верске празнике по Грегоријанском односно Јулијанском календару – на први дан Божића и у дане ускршњих празника почев од Великог петка заклјучно са другим даном празника
- припадници Исламске заједнице - 19. августа 2012. године, на први дан Рамазанског Бајрама и 25. октобра 2012. године, на први дан Курбанског Бајрама и
- припадници Јеврејске заједнице – 26. септембра 2012. године, на први дан Јом Кипура.

Члан 10.

Одлукама националних савета националних мањина утврђени су следећи национални празници националних мањина:
- за мађарску националну заједницу:
*15. март - Дан револуције и ослободилачке борбе 1848/49
* 20. август - Дан Светог Стевана и
* 23. октобар - Дан почетка револуције и ослободилачке борбе 1956. године
- за бошњачку националну заједницу:
* 11. мај - Дан Бошњачке националне заставе
* први дан Рамазанског бајрама
* први дан Курбанског бајрама и
* 20. новембар - Дан ЗАВНОС-а
- за буњевачку националну заједницу:
* 2. фебруар - Дан великог прела
* 23. фебруар - Дан избора првог Националног савета
* 15. август - Дан Дужијанце и
* 25. новембар - Дан када је 1918. године у Новом Саду одржана Велика Народна скупштина Срба, Буњеваца и осталих Словена
- за хрватску националну заједницу:
* 19. март - благдан Светог Јосипа
* 15. август - датум рођења суботичког бискупа Ивана Антуновића
* 16. октобар - датум рођења бана Јосипа Јелачића и
* 15. децембар - датум оснивања Хрватског националног вијећа
- за румунску националну заједницу:
* 15. јануар - датум рођења националног песника Михаи Еминескуа
* 4. септембар - празник Велике госпојине
* 1. децембар - Национални празник Румуније и
* 7. децембар - Дан националног савета.
- за русинску националну заједницу:
* 17. јануар - Дан Русина
- за украјинску националну заједницу:
* 17. мај - Дан украјинске заједнице у Србији и
* 14. октобар - Дан украјинских хероја
- за македонску националну заједницу:
* 2. август - Илинден – Дан устанка народа Македоније против Турака 
* 8. септембар - Дан државности Републике Македоније
* 11. октобар - Дан борца и
* 16. децембар – Дан Националног савета 
- за немачку националну заједницу:
* 15. децембар - Дан оснивања националног савета.
- за ромску националну заједницу:
* 14. јануар-Василица
* 3. петак у марту - Бибија
* 8. април - Међународни дан Рома и
* 6. мај-Ђурђевдан 
- за бугарску националну заједницу:
*3. март –Дан ослобођења од турског ропства
*24. мај – Дан Кирила и Методија и
*1. новембар – Дан народних будителја
- за чешку националну заједницу:
*4. фебруар – Дан чешке књижевности
*28. март – Дан образовања
*16. мај – Дан националног савета
*28. септембар – Дан Чеха (Св. Вацлав) и
*4. октобар – Дан чешког језика
-за словачку националну заједницу
*први викенд у августу – Дани словачких народних свечаности.

Члан 11.

На крају првог квартала у првом полугодишту и трећег квартала у другом полугодишту, школа је у обавези да у року од осам дана од дана завршетка квартала, писмено обавести родителје или старателје ученика о постигнутом успеху у учењу и владању (оцене, број изостанака са наставе и изречене васпитно-дисциплинске мере). Обавештење се доставлја лично, на родителјском састанку, или препорученом пошилјком.

Члан 12

За време зимског распуста, школа може да планира реализовање додатног рада са ученицима, а у обавези је да планира реализовање допунског рада са ученицима, који заостају у савладавању наставног градива.
О броју часова, обухвату ученика и распореду извођења додатног и допунског рада са ученицима из става 1. овог члана, на предлог наставничког већа одлучује директор.

Члан 13.

Годишњим планом рада Школа треба да предвиди дан за организовану посету међународном сајму образовања ''Путокази'' у Новом Саду, за ученике осмих разреда и уједно, ако се ова активност реализује у наставни дан, утврди начин надокнађивања пропуштеног образовно-васпитног рада до краја полугодишта у којем је организована посета. 
Путовање ученика, који нису из Новог Сада, на наведену манифестацију из става 1. овог члана, школа организује у складу са одредбама који се односе на безбедност ученика у путовању у Правилнику о измени Правилника о наставном плану и програму основног образовања и васпитања (''Службени гласник РС - Просветни гласник'', број: 1/2009).

Члан 14.

Годишњим планом рада Школа је обавезна да планира два радна дана на нивоу школске године (субота - 08. или 15. септембар 2012. године у првом полугодишту и субота - 25. мај или 1. јун 2013. године у другом полугодишту) за организовање и реализацију активности из области изборних предмета (грађанско васпитање, верска настава и др.), ваннаставних активности, спортских активности, области екологије и заштите животне средине, културно-уметничке активности, као на пример: 
- одлазак у верске објекте – цркве, манастири и храмови, 
- одлазак у музеје и галерије, спомен збирке, 
- обилазак етно кућа, историјских налазишта,
- одлазак у национални парк, природне резервате, 
- организовање акција озелењавања и уређења школе и околине, 
- активности у локалној заједници, 
- спортски сусрети,
- сусрети школа, 
- организован одлазак на едукативне и креативне радионице,
- организовање мини истраживачких пројеката, 
- забавна међуоделјењска дружења (квиз такмичење, прослава рођендана, игранке) и 
слично.

Члан 15.

У суботу, 17. новембра 2012. године настава се изводи према распореду часова за петак, у среду, 19. децембра 2012. године настава се изводи према распореду часова за петак, у уторак, 15. јануара 2013. године настава се изводи према распореду часова за понеделјак, у суботу, 19. јануара 2013. године настава се изводи према распореду часова за петак, у уторак, 5. фебруара 2013. године настава се изводи према распореду часова за четвртак и у суботу, 06. априла 2013. године настава се изводи према распореду часова за петак.

Члан 16.

Овај правилник ступа на снагу осмог дана од дана објавлјивања у "Службеном листу АП Војводине", а сходно члану 53. став 2. Закона о државној управи (''Службени гласник РС'', бр: 79/05 и 101/07), биће објавлјен и у ''Службеном гласнику РС''.


Покрајински секретаријат за образовање, управу и националне заједнице

Број: 128-610-1/2012-01
У Новом Саду, 30. 05. 2012. године

ПОКРАЈИНСКИ СЕКРЕТАР

Мгр. Дели Андор
(мр Андор Дели)