SAM_0795.jpg

 

Szentes – Odaja halom

       A mokrini határ egyik bizonyára legfontosabb régészeti lelőhelyét, a falu központtól kb. 3,5 kilométerre délnyugatra, egy magas partos emelkedőn lelhetjük meg, melyet három oldalról  alacsony, lapályos terület ővez, ahol még két évszázadnak ezelőtt az Aranka (Harangod) folyó árterületе terjeszkedett.

          A mokrini határ ezen részét manapság Szentesnek hívják, a 13-15. században e helyen virágzó Szenteltegyház helység nyomán, melyet akkoriban a magyar királyok zsoldosaiként hírhedté vált kunok lakták.

         A kunok tulajdonképpen a kipcsak török népek családjából származnak és a 13. század közepén IV. Béla magyar király közbenjárására érkeztek a Pannón-síkság területére. Annak idején a Tiszántúl és a Duna-Tisza közén három kiváltságos kun kerület alakult meg, ahol az oda telepített kun lakosság a régi honból megőrzött nomád életformát űzte a továbbiakban is. A  legkisebb kiváltságos kun körzet - a Szenteltszék, az Aranka folyótól délre, a mai Mokrin, Nagykikinda és Padé közötti területen alakult ki, s több kun települést is magába foglalt (köztük Szajánt is). Ennek központi települése volt Szenteltegyház, azaz Szentes.

          Mivel a kunok ügyes lovas-íjász harcosok hírében álltak, a magyar uralkodók is gyakran bevetették hadaikat külföldi hadjárataik során. A 13-14. században a kun zsoldos csapatok a magyar uralkodók csehországi, morvaországi, ausztriai és sziléziai hadjárataiban is részt vettek. Egy 1282-es lázadás után a kun lakosság egy része a szomszédos Szerbiába és Boszniába menekült, majd ott egy részük Milutin szerb király zsoldjába állt.

         Május hó elején a középkori település helyét jártuk be. A lelőhely központi részén az ún. Kamara-domb (Odaja-humka) emelkedik, amely e terület domináns pontjának számít. A szóban forgó magaslat valójában a középkori település templomának és temetőjének maradványait rejti maga alatt, mely épületet a középkor végén valószínűleg kisebb erődítménnyé alakítottak át. Felszínét járva nagy mennyiségű kiszántott középkori téglatöredékre és emberi csontok sokaságára bukkanunk, amelyek a helyi nekropoliszból származnak. Déli irányban haladva e magas partszakaszon, csakhamar a hajdani szentesi mezőváros nyomaira találunk. A partszakasz ezen részén több száz méter hosszan 11-15. századi kerámia-törmelék (cserépüstök, tálak, fazekak) sokaságára találni.  

          A galériában megtekinthetők a helyszínről és a helyi leletekről készült legújabb felvételek, amelyek 2024. május elején készültek.

00. Szentes, Odaja halom 3,5 km-re DNY Mokrin központjától

01. Az Odaja halom keletről

02. Egy legalább 50 méter széles halomról van szó

03. Az Odaja halom körüli árkok

04. Az Odaja halom felülete

05. Az Odaja halom felülete

06. Megmunkált kődarab

07. Csömöre Viola, 7-2, csoporttag

08. Csömöre Zoltán, történelemtanár

09. Lassú korongon készült 11-13. századi edénytöredékek

10. Cserépüst töredéke - 11-13. század

11. Korabeli diszítmények

12. Agyagfazék töredék

13. Gyors korongon készült 14-16. sz. edénytöredékek

14. 14-16. századi edénytöredék

15.  A temetőből származó koponyatöredék

16.  Középkori téglatöredék.