SAM_0700.jpg
1593178
Данас
Јуче
Овај месец
Укупно
78
489
5240
1593178

Your IP: 3.236.143.154
Server Time: 2024-06-14 05:31:40

Дан школе – Рецитаторско такмичење „Сада сањам мастила у боји“

Основна школа „Фејеш Клара“  данас, 21. марта, слави 211 година постојања. Тим поводом организовали смо бројне активности које смо распоредили у десетак дана, а међу њима су спортски и књижевни сусрети, разне ликовне и језичке радионице и много гостију.

Прва у низу је активност која је окупила многе љубитеље стихова и лепих речи из целе земље. У питању је Рецитаторско (онлајн) такмичење „Сада сањам мастила у боји“ које је ове године организовано 3. пут. Први ниво такмичења организован је онлајн, учесници су нам, као и до сада, слали своје снимке које је трочлана комисија прегледала и од 60 снимака издвојила оне кандидате који су заузели првих десет места по броју бодова. Своје представнике имала је Кикинда, затим  Мокрин, Башаид, Чока, Нови Кнежевац, Чајетина, Крњево код Велике Плане, Мерошина, Вршац, Краљево, Подгорац код Бољевца, београдска општина Остружница, Сонта код Апатина, Никинци и Грабовци код Руме, Угљаре са Косова и Метохије и Градишка из Републике Српске.

Финални део такмичења одржан је јуче, 20. марта, у КУД-у „Еђшег“. Ученици су наступали у две категорије, у млађој, за ученике од 1. до 4. разреда, и у старијој, за ученике од 5. до 8. разреда. Наступе је оцењивао жири у чијем су саставу биле Николета Моротвански и Рамона Тот, вишеструко награђиване рецитаторке на највишем ниивоу, и Тања Ножица, заменица директора Културног центра. Након наступа ученика у свакој категорији, уследило је жирирање, а затим је директорица Хермина Чемере свим учесницима и менторима уручила захвалнице, а након проглашења победника и дипломе за прва три места и по две специјалне дипломе у свакој категорији.  Поред гостију из наше општине, имали смо финалисте из Чоке, Новог Кнежевца, Апатина, Руме, Вршца, Чајетине, Београда, Велике Плане и Мерошине.

За нас је ово било драгоцено искуство и величанствен догађај. Потрудили смо се да гостима пружимо све потребне информације, од тога како да дођу и шта да виде у нашем граду, до послужења и евентуалног преноћишта; да их дочекамо раширених, а испратимо пуних руку. Била нам је част да угостимо све ове људе из разних крајева наше земље. Десила су се лепа познанства за која верујемо да воде у пријатељства и вишеструку сарадњу. Добили смо и покоји поклон и позив да узвратимо посету.  

Надамо се да смо били добри домаћини и да су учесници, поред Јафиних слатких производа и осталих поклона које смо им спремили, понели и лепе утиске. Све их пононово очекујемо следеће године, а осталим такмичарима који нису ушли у финале више среће на четвртом рецитаторском такмичењу!

Следи списак награђених ученика и ментора.

 

У категорији I-IV разреда награђени су:

1. местоМаша Ранковић, 2. разред, ОШ „Вук Караџић“ Крњево (Велика Плана), ментор Марија Станојловић;

2. местоМатеја Стојановић, 4. разред, ОШ „Вук Караџић“ Крњево (Велика Плана), ментор Марија Станојловић;

3. местоЕрна Доброка, 4. разред, ОШ „Јован Јовановић Змај“ Нови кнежевац, ментор Аранка Мађар.

Специјалне награде добили су:

1. Катарина Живојинов, 2. разред, ОШ „Ђура Јакшић“ Кикинда, ментор Марија Јерковић;

2. Јован Степанчев, 4. разред, ОШ „Васа Стајић“ Мокрин, ментор Даринка Маљугић.

 

У категорији V-VIII разреда награђени су:

1. местоПетар Крстин, 5. разред, ОШ „Васа Стајић“ Мокрин, ментор Даринка Маљугић;

2. местоХана Смиљанић, 5. разред, ОШ „Јован Поповић“ Чока, ментор Јелена Аврамов;

3. местоВања Вуловић, 7. разред, ОШ „Димитрије Туцовић“ Чајетина, ментор Јагода Јеремић.

Специјалне награде добили су:

1. Борис Тоскић, 5. разред, ОШ „Јован Стерија Поповић“ Вршац, ментор Јулијана Билић;

2. Душан Петровић, 7. разред, ОШ „Карађорђе“ Остружница (Београд), ментор Вукица Шћекић.